ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ! ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη και δημοσιογράφοι ενημερώνουν τους πολίτες ότι έρχεται το τέλος της προστασίας της κύριας κατοικίας, αφού όπως έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών – δανειστών, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, με το οποίο ωστόσο θα δεν θα υπάρχει διάσωση κύριας κατοικίας.
Συνεπώς, όσοι έχουν κόκκινα δάνεια θα πρέπει να δουν αν εντάσσονται στην προστασία της κύριας κατοικίας μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού που λειτουργεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΓΔΙΧ  η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου. Το νέο πλαίσιο θα είναι σίγουρα αυστηρότερο, αφού οι οφειλέτες, για να τύχουν ρύθμισης ή και απαλλαγής των οφειλών τους, θα πρέπει να ρευστοποιούν όλη την περιουσία που έχουν στην κατοχή τους.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε στο εξής προσεκτικοί όσοι έχετε κόκκινα δάνεια. ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ:
Αν λάβετε εξώδικη επιστολή – καταγγελία του δανείου με πρόσκληση να καταβάλλετε το σύνολο του οφειλόμενου ποσού εντός προθεσμίας, η Τράπεζα έχει ξεκινήσει διαδικασίες για έκδοση διαταγής πληρωμής η οποία αποτελεί και τον τίτλο για την διενέργεια πλειστηριασμού της περιουσίας σας. Αν λάβετε λοιπόν τέτοιο έγγραφο, φροντίστε εγκαίρως να επικοινωνήσετε με την Τράπεζα και να προσπαθήσετε να ρυθμίσετε την οφειλή σας, διότι αν θέλετε να ρυθμίσετε και να σώσετε την περιουσία σας, αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία. Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συνδρομή δικηγόρου, για να υποβάλετε έγγραφο αίτημα και να εκμεταλλευθείτε τυχόν ευεργετικές διατάξεις για την περίπτωσή σας, η να υποβάλετε αίτημα μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας.
Αν λάβετε διαταγή πληρωμής (ξεχωρίσει γιατί γράφει επάνω “στο όνομα του ελληνικού λαού”) σημαίνει, ότι η Τράπεζα, έχει εξοπλισθεί πλέον με τον απαραίτητο τίτλο για να προχωρήσει είτε σε εγγραφή προσημείωσης/ υποθήκης σε ακίνητό σας, είτε να βγάλει το ακίνητό σας/ την περιουσία σας σε πλειστηριασμό. Μόλις λάβετε διαταγή πληρωμής πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να απευθυνθείτε σε δικηγόρο διότι έχετε αποκλειστική προθεσμία να προσβάλλετε την απόφαση εντός 15 εργασίμων ημερών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διαταγές πληρωμής εκδίδονται επί τη βάση δανειακών συμβάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν άκυρους Γενικούς Όρους Συναλλαγών, παράνομες μετακυλίσεις εισφορών, παράνομο ανατοκισμό τόκων κλπ νομικούς λόγους οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε ακύρωση της διαταγής πληρωμής. Σε περίπτωση που χάσετε την ανωτέρω προθεσμία και δεν αμφισβητήσετε τον εκτελεστό τίτλο/ διαταγή πληρωμής, δυστυχώς τα περιθώρια στενεύουν. Πλέον μετά τις τροποποιήσεις της Πολιτικής Δικονομίας του 2016, δεν έχετε πολλές νομικές δυνατότητες για να ανακόψετε τον πλειστηριασμό. Μπορείτε πάλι φυσικά να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε έστω και καθυστερημένα την οφειλή σας, αλλά η Τράπεζα γνωρίζοντας πλέον ότι δεν έχετε επιλογές, ζητάει συνήθως μεγάλο ποσό ως προκαταβολή για την ρύθμιση ή την αναστολή του πλειστηριασμού ή ζητά την παροχή περαιτέρω εγγυήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, αν επιθυμείτε την διάσωση της περιουσίας Σας, θα πρέπει από τώρα να φροντίσετε για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας και να έχετε έναν καταρτισμένο σε τραπεζικά θέματα νομικό σύμβουλο για να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προστατέψει Εσάς και την περιουσία Σας.