ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ – ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Συμφωνία για το νέο πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία επιτεύχθηκε, χθες, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με βάση όσα συμφωνήθηκαν, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παρέχεται για όσους έχουν οφειλή σε τράπεζα με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και εφόσον:

• Το υπόλοιπο του δανείου δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

• Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι έως 250.000 ευρώ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος καθώς και η κ. Θεανώ Φωτίου, ενώ από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων κ. Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ Θ. Καλαντώνης.

Οπως συμφωνήθηκε, για να μπορέσει ο οφειλέτης να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία και να ρυθμίσει την οφειλή του, θα πρέπει να κάνει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Η συμφωνία προβλέπει:

• Την υποχρεωτική ένταξη στην πλατφόρμα και όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν σήμερα στα Ειρηνοδικεία και οι οποίες με βάση τα στοιχεία τέλους του 2018 φθάνουν τις 135.000. Εφόσον ο δανειολήπτης ακολουθήσει τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας και πληροί τα παραπάνω κριτήρια, θα θεωρείται επιλέξιμος και θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με συγκεκριμένους όρους. Οι όροι είναι οι εξής:

• Η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια.

• Η οφειλή θα ρυθμιστεί με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή euribor + 2%.

• Η ρύθμιση θα μπορεί να περιλαμβάνει και «κούρεμα» της οφειλής, το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο. Το «κούρεμα» θα αποφασίζεται με τραπεζικά κριτήρια και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

• Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει και επιδότηση από το κράτος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ, όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια και 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία.

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και έμποροι που έχουν οφειλή σε τράπεζα και έχουν βάλει ως εγγύηση την πρώτη τους κατοικία.

Το νέο πλαίσιο, αν και διατηρεί ένα αρκετά διευρυμένο δίχτυ προστασίας, θέτει αυστηρούς όρους που οδηγούν σε ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα μέσα από τον προέλεγχο των αιτήσεων, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Συγκεκριμένα, η χθεσινή συμφωνία προβλέπει τέσσερις ασφαλιστικές δικλίδες, που έχουν ως στόχο να μην εκμεταλλευθούν το νέο πλαίσιο οι επιτήδειοι:

1. Οσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους, θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια επιλεξιμότητας. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος προδικαστικού ελέγχου fast track.

2. Κανένας δανειολήπτης δεν θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς προέλεγχο –μέσω της πλατφόρμας– με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

3. Οποιος επιλέξει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντί της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα, θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.

4. Οποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία και η κατοικία του βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Τις προσεχείς ημέρες οι τράπεζες θα κάνουν την ανάλυση των επιπτώσεων (impact assesment) που έχει το νέο πλαίσιο προστασίας στα κεφάλαιά τους, προκειμένου στη συνέχεια η ανάλυση να αποσταλεί στους θεσμούς που θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως για την υλοποίηση της συμφωνίας. Στόχος το νέο πλαίσιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί σήμερα στο άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί από τις αρχές Μαρτίου είναι η ύπαρξη της πλατφόρμας που θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτό είναι εφικτό να γίνει στις λίγες ημέρες που απομένουν έως την εκπνοή της παράτασης ή αν θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος.

 
Πηγή: kathimerini.gr