ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 25.822,58 €!

Δυστυχώς, παρά τα χρόνια πλέον εφαρμογής του νόμου Κατσέλη, έχει επικρατήσει η εσφαλμένη εντύπωση, ότι για να υπαχθεί κάποιος στις ευεργετικές διατάξεις του και να επιτύχει ρύθμιση των οφειλών του και διαγραφή μέρους αυτών, πρέπει να είναι “υπερχρεωμένος” δηλαδή να έχει πολλές οφειλές σε δάνεια, κάρτες κλπ. Κι όμως, η αλήθεια είναι ότι αρκεί και ένα μόνο δάνειο στο οποίο να είναι πλέον αδύνατη η πληρωμή της τρέχουσας δόσης για να μπορέσει να ζητήσει κάποιος την υπαγωγή του στο νόμο και να επιτύχει, εκτός από μία μείωση και ρύθμιση της τρέχουσας δόσης του και διαγραφή μεγάλου μέρους του υπολοίπου του δανείου του.

Εν προκειμένω, το γραφείο μας, χειρίστηκε υπόθεση εντολέων του που έφεραν μόνο ένα στεγαστικό δάνειο με το οποίο και είχαν αγοράσει την κύρια κατοικία τους, ένα διαμέρισμα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Για την αγορά του, είχαν λάβει δάνειο το 2007 ύψους 100.000,00 €. Από το 2012 όμως, άρχισαν να αδυνατούν να ανταποκρίνονται στη δόση του δανείου τους, με αποτέλεσμα να υπογράφουν διαρκώς ρυθμίσεις με την Τράπεζα για μείωση της δόσης, ρυθμίσεις οι οποίες όμως διόγκωναν το τελικό οφειλόμενο ποσό προς την Τράπεζα.

Κατόπιν εκτίμησης των δεδομένων τους επιλέχθηκε ως συμφέρουσα επιλογή η προσφυγή στον νόμο Κατσέλη και η κατάθεση αίτησης ρύθμισης της μοναδικής τους οφειλής στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω δε δικαστήριο, με την υπ’ αριθ. 6375/2017 Απόφασή του, όχι μόνο μείωσε τη δόση τους στο ποσό των 107,60 € μηνιαίως αλλά έκρινε ότι αρκεί η καταβολή συνολικά του ποσού των 25.822,58 € για τη διάσωση της κατοικίας τους. Συνεπώς, αντί του ποσού των 78.888,37 € που υπολειπόταν για την αποπληρωμή του δανείου τους και της δόσης των 330,00 € που έπρεπε να καταβάλουν για άλλους 240 μήνες, οι αιτούντες θα καταβάλουν πλέον για το ίδιο χρονικό διάστημα ποσό 107,60 € και θα καταβάλουν συνολικά μόλις το ποσό των 25.822,58 €, πέτυχαν δηλαδή διαγραφή ύψους 67,27% του δανείου τους.