Η ΥΠ΄ΑΡ. 15/Φ1/2011 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

“ Συνταξιούχος πέτυχε τη διαγραφή τραπεζικών δανείων ύψους 200.000 ευρώ ”

Δικαστική απόφαση – σταθμός που ανοίγει το δρόμο για ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνταξιούχος που έκανε χρήση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πέτυχε τη διαγραφή τραπεζικών δανείων ύψους 200.000 ευρώ από συνολικές οφειλές ύψους 222.200 ευρώ, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του. Έτσι η τράπεζα θα πληρωθεί τελικά 52.000 ευρώ μαζί με τους τόκους σε βάθος χρόνου 14 ετών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, ο ηλικιωμένος είχε φτάσει να πληρώνει περίπου 2.000 ευρώ το μήνα για να εξυπηρετεί δάνεια σε εννιά τράπεζες. Τώρα θα δίνει 310 ευρώ το μήνα για 14 χρόνια με την καταβολή να ξεκινά το 2014. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης δικαιώθηκε παρά το γεγονός ότι παίρνει σύνταξη 1560 ευρώ. Δεδομένου όμως ότι έχει εκχωρήσει 750 ευρώ το μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανειακής σύμβασης και του απομένουν ακόμη 810 ευρώ για να ζήσει και να πληρώνει τις οφειλές του. Το δικαστήριο έκρινε ότι η δόση του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 310 ευρώ, ώστε να του μένουν τουλάχιστον 500 ευρώ για να ζήσει.
Με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει προηγούμενη νομολογιακή εμπειρία εφαρμογής του νέου Νόμου, αυτή η δικαστική απόφαση καθίσταται «απόφαση – οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και επιλύει σημαντικά ερμηνευτικά ζητήματα του Νόμου, όπως είναι η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη από την υπό ρευστοποίηση περιουσία του και την υποχρέωση του να καταβάλλει έως το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου του.
Με την απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι η καταβολή του 85% δεν είναι υποχρεωτική και ότι ο Δικαστής συνεκτιμώντας όλα τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη μπορεί να επιβάλλει και την καταβολή μικρότερου ποσού από το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου καθώς και να προβλέψει περίοδο χάριτος.
Σε σχετική ανακοίνωση το ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει: «Αυτή η απόφαση καταδεικνύει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στην γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Η απόφαση – οδηγός του Ειρηνοδικείου Αθηνών δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να ελπίζουν ότι τελικά ο Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα αποτελέσει κενό γράμμα, αλλά θα αντιμετωπίσει το πραγματικό, ιδιαίτερα μεγάλο και οξυμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου.
Τέλος, η απόφαση αποτελεί μια «σφαλιάρα» για τις Τράπεζες μας, καθότι μέχρι σήμερα ενεργούσαν σαν να μην υπάρχει ο Νόμος, αρνούμενες να απαντήσουν στις αιτήσεις των δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό και αρνούμενες να κάνουν ρυθμίσεις επωφελείς για τους δανειολήπτες, πιέζοντας και εκβιάζοντας καθημερινά τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες μέσω των εισπρακτικών τους εταιρειών, απειλώντας τους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.»
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ  καλεί  τους καταναλωτές, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους πολύ δύσκολους αυτούς καιρούς στις δανειακές τους υποχρεώσεις από κάρτες, δάνεια, στεγαστικά κλπ να απευθυνθούν στο Παράρτημα Πάτρας, στην οδό Φιλοποίμενος 51 και στο τηλέφωνο 2610-222626 για να κάνουν χρήση του ευεργετικού νόμου 3869/2010.

ΠΗΓΗ: http://www.notospress.gr