ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 75.000 € ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Για τα φορολογικά αδικήματα θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, καθώς θεωρούνται διαρκή (αδικήματα), εφόσον όμως υπερβαίνουν το ποσό των 75.000 ευρώ, αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Α.Π.), Νικ. Παντελής, σε εγκύκλιό του προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Παράλληλα, ζητάει φοροδίκες εξπρές.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι για τα φορολογικά αδικήματα των νόμων 2523/1997 και 1882/1990 θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις προς το Δημόσιο υποχρεώσεις τους, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στα πλαίσια τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη».

Η παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες «το ύψος τού διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ, κ.λπ., υπερβαίνει (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ (άρθρο 18, παράγραφος 1, εδάφιο γ’ του Ν. 2523/1997), πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Αντίθετα, υπογραμμίζει ο κ. Παντελής η αυτόφωρη διαδικασία δεν ενδείκνυται για τα εγκλήματα του Ν. 1882/1990 (άρθρο 25, παράγραφος 1), όπου η οφειλή υπερβαίνει μόλις το ποσό των 5.000 ευρώ. Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα της συνταγματικότητας της αυτόφωρης διαδικασίας θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Τέλος, ο κ. Παντελής ζητάει τόσο από τις εισαγγελίες Εφετών όσο και Πρωτοδικών να ορίσουν ιδιαίτερες δικάσιμες, στις οποίες θα προσδιορίζονται μόνο φορολογικές υποθέσεις.

Πηγή : nb.org