ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΛΟΓΩ ΙΔΙΟΤΡΟΠΙΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε ο Άρειος Πάγος την απόλυση οδηγού καπνοβιομηχανίας και διέταξε την επαναπρόσληψή του αλλά και την καταβολή αποζημίωσης λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την προσβλητική συμπεριφορά των εργοδοτών του.

Ο απολυθείς προσελήφθη τον Οκτώβριο του 2008 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ως οδηγός – υπάλληλος γενικών καθηκόντων σε καπνοβιομηχανία. Αρχικά, εκτελούσε χρέη οδηγού του βασικού μετόχου της εταιρεία ενώ παράλληλα διεκπεραίωνε και όλες τις προσωπικές υποθέσεις του αφεντικού του, όπως για παράδειγμα ψώνια, λογαριασμοί, κ.ά.

Μετά τον θάνατο του βασικού μετόχου (2009) οδηγός διατέθηκε για την εξυπηρέτηση της χήρας και της κόρης του εκλιπόντα, οι οποίες ήταν και αυτές μέτοχοι της καπνοβιομηχανίας. Η χήρα – όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση – αφού τον προσέβαλε αποκαλώντας τον ηλίθιο επειδή δεν κατάφερε να διεκπεραιώσει εξωτερική εργασία της τον απέλυσε. Η απόλυση, όμως, αυτή έκρινε ο Άρειος Πάγος έγινε με «εμπαθή ελατήρια».

Σύμφωνα με τους δικαστές «μεταξύ των περιπτώσεων κατά τις οποίες η καταγγελία της σύμβασης εργασίας εκ μέρους του εργοδότη είναι άκυρη ως καταχρηστική συγκαταλέγεται και εκείνη κατά την οποία υπαγορεύθηκε από ταπεινά ελατήρια, όπως είναι όταν οφείλεται σε εμπάθεια, μίσος ή έχθρα ή σε λόγους εκδίκησης, συνεπεία προηγούμενης νόμιμης αλλά μη αρεστής στον εργοδότη συμπεριφοράς του εργαζομένου».

Έτσι, στον οδηγό επιδικάστηκε το ποσό των 7.805 ευρώ για μισθούς υπερημερίας συν τους νόμιμους τόκους, όπως και το ποσό των 1.300 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη. Ακόμη, το δικαστήριο υποχρεώνει τους πρώην εργοδότες να προχωρήσουν στην επαναπρόσληψη του οδηγού διαφορετικά θα πρέπει να του καταβάλλουν μηνιαίως χρηματική ποινή 500 ευρώ, ενώ προβλέπεται ποινή φυλάκισης δέκα ημερών για κάθε μήνα που δεν θα προχωρούν στην επαναπρόσληψη.

πηγή: www.enet.gr, www.protothema.gr